KLAVIRSKI PEDAGOZI - 2019.

 

thai dang son klavirDang Thai Son (Vijetnam)
Jedan od najcjenjenijih glazbenika našeg vremena, vijetnamski pijanist Dang Thai Son postaje zapažen u glazbenim krugovima širom svijeta nakon osvojene prve nagrade i zlatne medalje na desetom Chopin Međunarodnom Natjecanju u Varšavi 1980. godine. Njegov uspjeh je i time veći što je to prva velika pobjeda azjskog pijanista na jednom od najznačajnijih klavirskih natjecanja. Prve satove klavira Gosp. Dang primio je od svoje majke. Nakon što biva prepoznat od ruskog pijanista Isaac Katza, Thai Son nastavlja stručno školovanje na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski u Rusiji sa pedagozima Vladimirom Natansonom i Dmitry Bashkirovim. Kao rezultat pobjede na Chopinovom natjecanju, njegova međunarodna karijera ga vodi u više od četrdeset zemalja, gdje nastupa u vodečim svjetskim dvoranama kao što su Lincoln Center (New York), Barbican Center (London), Salle Pleyel (Pariz), Herculessaal (München), Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Opera House (Sydney), i Suntory Hall (Tokyo).

Dang Thai Son je svirao sa brojnim orkestrima svjetskog renomea, uključujuči St-Petersburg filharmoniju, Simfonijski orkestrar Montreal, BBC filharmoniju, Symphony Orchestra grada Birminghama, Orchestre de Paris, Češku filharmoniju, Dresden filharmoniju, Staatskapelle Berlin, Baden-Baden simfonijski orkestar, Oslo filharmoniju, Varšavsku nacionalnu filharmoniju, Prag simfonijski orkestar, NHK Symphony, New Japan filharmoniju, Helsinki filharmoniju, Sydney simfoniju, itd. Nadalje, Gosp. Dang nastupa sa dirigentima poput Sir Neville Marrinera, Pinchas Zukermana, Mariss Jansonsa, Pavvo Jarvia, Ivan Fishera, Frans Bruggena, Vladimir Spivakova, Dimitri Kitaenka, James Loughrama, Jiri Belohlaveka, Hiroyuki Iwakia, Ken-Ichiro Kobayashia, Pavel Kogan Jerzy Maksymiuka, Sakari Oramoa, i John Nelsona.

Na području komorne glazbe, nastupao je sa Berlinskim filharmonijskim oktetom, gudačkim kvartetom Smetana, Barry Tuckwellom, Tsuyoshi Tsutsumijem, Pinchas Zukermanom, Boris Belkinom, Joseph Sukom i Alexander Rudinom, te u duo-klavir aranžmanu sa Andrei Gavrilovim. Ostali profesionalni uspjesi uključuju novogodišnji koncert u produkciji japanske NHK Broadcasting Corporation sa Yo Yo Maom, Seiji Ozawom, Kathleen Battle i pokojnom Mstislava Rostropovičem (1995.); u siječnju 1999. godine kao jedini strani umjetnik pozvan je da se pojavi s orkestrom kazališta u Varšavskoj Nacionalnoj Operi tijekom Gala-koncerta proslave Chopinove godine; nastup na Isaac Sternovom posljednjem festivalu u Miyazaki (Japan 2001. godine); svečani nastup 2005. godine kao jedini gostujući umjetnik na otvarenju XV Međunarodnog Chopin Natjecanja u Varšavi (gdje je bio i član žirija); a povodom proslave Chopinovog 200. rođendana, 2010. godine, svirao je na gala koncertu Chopinov Klavirski Koncert u f-molu uz 'Orkestar Osamnaestog Stoljeća' pod vodstvom Frans Bruggena u dvorani varšavske nacionalne opere.

Dang Thai Son je čest gost majstorskih tečajeveva diljem svijeta, iz čega je vrijedno izdvojiti renomiranu pijanističku školu u Berlinu gdje je podučavao uz Murray Perahia i Vladimir Aškenazija (listopad 1999. godine). Također je redovito član ocjenjivačkih žirija na prestižnim natjecanjima kao što su Međunarodno Chopinovo natjecanje (Varšava), Cleveland Klavirsko Natjecanje (USA), Clara Haskil (Švicarska), Artur Rubinstein (Tel Aviv), Hamamatsu (Japan), Rahmanjinov (Rusija), Monte Carlo, Sviatoslav Richter (Moscow), C. Bechstein (Njemačka), Villa-Lobos (Brazil), Vladimir Viardo (Dallas), i Međunarodno pijanističko natjecanje mladeži u Montrealu. Od 2001. godine predaje kao gostujući profesor na Sveučilištu u Montrealu (Kanada).

U sezoni 2012.-13., tijekom turneje diljem svijeta Dang Thai Son nastupa sa svih pet Beethovenovih glasovirskih koncerata, što je bio dio ambicioznog projekta 'Beethoven maraton'. Taj njegov kolosalni projekt zapažen je kao njegovo najznačajnije ostvarenje nakon pobjede na Chopinovom pijanističkom natjecanju u Varšavi. Za vrijeme 2014.-15., Dang Thai Son gostuje u Koreji, Tajvanu, Japanu, Rusiji, Brazilu, SAD-u, Francuskoj, Češkoj Republici, Vijetnamu, Poljskoj, i Kazahstanu. Vrhunac sezone bio je njegov nastup sa londonskom filharmonijom pod ravnanjem Vladimira Aškenazija na "Chopin i Njegova Europa" festivalu u Varšavi, Poljska.

Gosp. Dang objavio je zvučne zapise za Deutsche Grammophon, Melodyu, Polskie Nagrania, CBS Sony, Analekta, Victor JVC, i Fryderyk Chopin Institute. Na osnovu impresivne prodaje od 10.000 primjeraka, njegov album "Chopinovi Koncerti" objavljen od strane Fryderyk Chopin Institute izdavačke kuće nagrađen je 2013. godine 'Platinum Disc' priznanjem. Taj album sadržava snimke Chopinovih klavirskih koncerata na Erard klaviru iz 1849. godine, te je ostvaren pod ravnanjem pokojnog Frans Bruggena i njegovog 'Orkestra Osamnaestog Stoljeća'. 2011. godine Dang Thai Son je sudjelovao u televizijskom programu "Tomorrow (Sutra)", u produkciji NHK (Japan Broadcast Corporation), kojom prilikom je on posjetio glazbene studente koji su bili žrtve potresa i tsunamija u Tohoku području u Fukushimi (Japan). Gosp. Dang je sa mladim studentima podijelio svoja glazbena iskustva, te ih ohrabrio da uz mukotrpni rad i vjeru u budučnost nastave svoj glazbeni put. Program je emitiran diljem svijeta u veljači 2013. godine.

Dang Thai Son nagrađen je "Doctor honoris causa" titulom na Muzičkoj akademiji u Bydgoczsz, Poljska. Gospodin Dang je predmet biografije "Pijanist Voljen od Chopina - Priča o Dang Thai Sonu" objavljene od Yamaha Music Media Corporation u 2003. godini. U jesen 2018., Maestro Son postaje profesor klavira na Oberlin Konzervatoriju u SAD-u.

Web stranica Gosp. Danga

 

 

ViardoVladimir Viardo (Rusija, SAD)

Vladimir Viardo rođen je u Krasnaja Polana (Kavkaz) na području bivšeg SSSR-a. Već u samim počecima bavljenja glazbom biva prepoznat kao iznimno perspektivni talent, te je kao takav selektiran za rad sa najznamenitijim Ruskim glasovirskim pedagozima. Među njegovim najranijim učiteljima ubraja se Irina Naumova (Gnessin Državna Glazbena Akademija), a nešto kasnije njegov dugogodišnji mentor postaje Lev Naumov (Čajkovski Moskovski Konzervatorij), koji slovi za jednog od najistaknutijih Ruskih glasovirskih profesora. Za vrijeme studija Viardo dobiva poziciju soliste Moskovske Filharmonije, a po završetku školovanja na Moskovskom Konzervatoriju na istoj instituciji ostaje kao asistent Profesora Naumova. Viardova glasovirska karijera započinje vrtoglavi uspon nakon njegovih uspjeha na velikim glasovirskim natjecanjma. U svojoj dvadesetprvoj godini osvaja treću nagradu, te posebnu Prince Rainier nagradu na Marguerite Long-Jacques Thibaud glasovirskom natjecanju u Parizu, a dvije godine kasnije (1973) pobjeđuje na prestižnom Van Cliburn Internacionalnom Glasovirskom Natjecanju u SAD-u. Ovi natjecateljski uspjesi rezultiraju mnogobrojnim angažmanima na največim pozornicama svijeta. U svom punom zamahu, Viardova međunarodna karijera biva naglo prekinuta nakon što mu se zbog nejasnih političkih razloga ukida putnička viza. Viardo slijedečih 13 godina provodi u Rusiji, gdje uz profesorsku poziciju na Moskovskom Konzervatoriju i dalje neprekidno usavršava svoj umjetnički i pijanistički talent. Nakon političke reforme bivšeg SSSR-a 1987. godine (Perestrojka) Viardova vrata u svijet ponovno se otvaraju. Predstavljajuči sebe kao sada već zrelog umjetnika Viardo ostvaruje brilijantne nastupe u dvoranama Carnegie Halla, Lincoln i Kennedy Centra, Salle Pleyela, Concertgebouwa, i Bečkog Musikvereina. Njegove turneje odvode ga na gotovo sve kontinente svijeta gdje surađuje sa nekim od najistaknutijih dirigenata našeg vremena (Lorin Maazel, Zubin Mehta, Kirill Kondrashin, Krzysztof Penderecki). Svoje brojne glazbene zapise Viardo ostvaruje sa izdavačkim kućama kao što su Melodija, Pro Arte, Nonesuch, i Sony. Poslijednjih dvadesetak godina Gosp. Viardo predaje na University of North Texas u SAD-u. Njegovi pedagoški uspjesi poznati su diljem Amerike i svijeta pa se tako njegovo ime navodi i u knjizi "Najznamenitiji Glasovirski Pedagozi SAD-a".

Web stranica Gosp. Viarda

 

 

Vidovic pianoSilvije Vidović (Hrvatska, SAD)

Silvije Vidović nastupa kontinuirano širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, te kroz svoj snažni, ali iskreni umjetnički izražaj nastavlja sa usponom. Da njegov iznimni talent nije samo rezultat slučaja upučuje i činjenica da dolazi iz glazbene obitelj. Svoje početno školovanje Silvije stiče u rodnom gradu Karlovcu, gdje i doživljava svoje prve nastupe na glasoviru i harmonici. Njegova predanost glazbi donosti mu uspijehe na državnoj razini, gdje na oba instrumenta redovno osvaja nagrade. Nakon odluke da svoju glazbenu karieru potpuno posveti glasoviru, Vidović upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu, gdje u klasi Prof. Stjepana Radića, 1996. i diplomira. Na istoj instituciji, sa Prof. Hari Gusekom završava i svoj post-diplomski studij. Za vrijeme svog studija na Zagrebačkoj Akademiji, Silvije Vidović ostvarije znatan broj solo i komornih nastupa, od kojih mnoge zajedno sa svojim bratom Viktorom, i sestrom Anom. Dijelom zbog teške Hrvatske post-ratne situacije, a i želje za novim izazovima i mogučnostima, Silvije nastavlja svoju karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje na Florida International University, Miami, u klasi Kemala Gekića, 2003. upisuje, a 2005. i završava svoj drugi magisterij. U novoj sredini Vidović vrlo brzo postaje prepoznat u eminetnim glazbenim krugovima. Već slijedeće godine, 2004. osvaja prvu nagradu na Florida International University natjecanju, koje uključuje glazbenike svih instrumenata. Nakon toga, pod pokroviteljstvom organizacije; Guild for International Piano Competition, dobiva mogučnost koncertiranja širom Floride. Godine 2007, tijekom svog jednogodišnjeg studija doktorata sa Dr. Jonatahan Bassom na Bostonu University, Silvije na istoj instituciji predaje kao asistent, a slijedeće godine pobijeđuje na 2008 Richmond Glasovirskom Natjecanju. Jedan od značajnijih nastupa Silvije ostvaruje u kolovozu 2011, kada je od International Concert Tour organizacije pozvan predstaviti svoj talent u Musikverein Zlatnoj Dvorani u Beču. U Augustu 2012. Silvije završava studij doktorata na University of North Texas, gdje je bio student svjetski priznatog Ruskog pijaniste i pedagoga Vladimir Viarda. Vidovićeve zvučne snimke objevljane su ispred Croatie Records, Art-Net Club, i Akadem Records. Tijekom razdoblja od 20-tak godina, Hrvatski režiser Petar Krelja snimio je četiri dokumentarna filma o braći Vidović. U svojim filmovima Krelja jednostavnim i spontanim audio-video zapisima prati njihove karijere i živote. Godine 2013. Silvije suosniva Karlovac Piano Festival koji u njegovom rodnom gradu promovira edukativne i izvođačke glazbene aktivnosti. Od 2013., Silvije je aktivan kao predavač na Florida International University, Lynn University i University of Miami.

Web stranica Gosp. Vidovića

 

- Klikni OVDJE za pristup video zapisa pedagoga