KLAVIRSKI PEDAGOZI - 2021.

 

Anna Malikova klavirAnna Malikova (Uzbekistan)

Anna Malikova rođena je u Taškentu (Uzbekistan), gdje je s Tamarom Popovič stekla prve časove klavira. Studirala je kod Lev Naumova u Moskvi u Centralnoj glazbenoj školi i na Čajkovski konzervatoriju, gdje je i diplomirala 1991. Nakon toga, na istoj instituciji je nekoliko godina imala učiteljsku poziciju. Sukladno s tim, koncertnu karijeru je započela u bivšem Sovjetskom Savezu: samostalno nastupajuči u gradovima poput Moskve, Sankt Peterburga, Omska, Bakua, te mnogim drugim, a nastupila je s orkestrima gradova Ekaterinburga, Minska, Nižeg Novgoroda, Kazana i Taškenta.

Kao pobjednica značajnih međunarodnih natjecanja u Oslu, Varšavi (Chopin Competiton) i Sydneyu, Anna Malikova počela je sve više nastupati na Zapadu. Primjerice, pozvana je da svira s Australskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Sydneya, Varšavskom nacionalnom filharmonijom, Akademijom St Martin in the Fields i orkestrom Bavarske Radioteleviziji - da nabrojimo samo neke. 1993. godine gđa. Malikova je osvojila 1. nagradu na natjecanju ARD München - što je ujedno i jedina prva nagrada dodijeljena u razdoblju od 12 godina. Taj uspjeh potaknuo je njen uspon na međunarodnoj glazbenoj sceni. Danas redovito drži solo-recitale, nastupa kao komorni glazbeni partner i solist je s orkestrima diljem Europe, Južne Amerike, Bliskog i Dalekog Istoka. U međuvremenu je i česti član žirija međunarodnih klavirskih natjecanja, poput Chopinova natjecanja u Moskvi i Pekingu, Vianna da Motta u Lisabonu, Gyeongnam natjecanja u Koreji, Europskog klavirskog natjecanja u Francuskoj, Int'l Chopinova natjecanja u Varšavi, međunarodnog glazbenog natjecanja Harbin u Kini.

Osim popunjenog koncertnog rasporeda, Anna Malikova kontinuirano nadopunjuje selekciju svojih zvučnih zapisa. Do danas snimila je većinu važnijih djela Chopina, kao i djela Schuberta, Liszta, Shostakoviča, Prokofjeva i Solera.. Jedno od važnijih novijih izdanja je pet klavirskih koncerata Camille Saint-Saënsa; gdje Annu Malikovu prati Simfonijski orkestar Radio Kölna pod dirigentskom palicom Thomasa Sanderlinga. Ova je produkcija dobila izuzetnu međunarodnu pozornost te je 2006. godine nagrađena prestižne 'Classical Internet Award' koja sažima veliki broj međunarodnih entuzijastičnih recenzija. 2010. godine objavila je CD s klavirskim djelima Čajkovskog, nakon čega je uslijedio drugi koncert Brahmsa s Duisburškom filharmonijom i Jonathanom Darlingtonom. Kako bi obilježila stotu obljetnicu Scriabinove smrti 2015., objavila je cjeloviti zapis skladateljevih 10 klavirskih sonata. Nedavno je finalizirano još jedno snimanje s klavirskim kvintetima Šostakoviča i Schumanna - partner ove Acousence produkcije je kvartet Belenus iz Švicarske.

To Anna Malikova's projects in the future belong repeated tours through Europe and to Korea, Japan, China, South America, where she is active as soloist with orchestras, in recitals and as jury member of international piano competitions in China, Italy, Japan, Panama, Poland. Budući projekti Anne Malikove uključuju turneje po Europi, Koreji, Japanu, Kini, Južnoj Americi, gdje planira nastupiti kao solistica s orkestrima, u solo recitalima,, i kao članica žirija međunarodnih klavirskih natjecanja.

Od listopada 2018. Anna Malikova obnaša poziciju redovne profesorice na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien).

Web stranica Gđe. Malikove

 

 

Marusic Lovre klavirSilvije Vidović (Hrvatska)

Imajući iza sebe brojne nastupe širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, Silvije Vidović kroz svoj snažni, ali iskreni umjetnički izražaj nastavlja sa usponom. Da njegov iznimni talent nije samo rezultat slučaja upučuje i činjenica da dolazi iz glazbene obitelj. Svoje početno školovanje Silvije stiče u rodnom gradu Karlovcu, gdje i doživljava svoje prve nastupe na glasoviru i harmonici. Njegova predanost glazbi donosti mu uspijehe na državnoj razini, gdje na oba instrumenta redovno osvaja nagrade. Nakon odluke da svoju glazbenu karieru potpuno posveti glasoviru, Vidović upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu, gdje u klasi Prof. Stjepana Radića, 1996. i diplomira. Na istoj instituciji, sa Prof. Hari Gusekom završava i svoj post-diplomski studij. Za vrijeme svog studija na Zagrebačkoj Akademiji, Silvije Vidović ostvarije znatan broj solo i komornih nastupa, od kojih mnoge zajedno sa svojim bratom Viktorom, i sestrom Anom. Dijelom zbog teške Hrvatske post-ratne situacije, a i želje za novim izazovima i mogučnostima, Silvije nastavlja svoju karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje na Florida International University, Miami, u klasi Kemala Gekića, 2003. upisuje, a 2005. i završava svoj drugi magisterij. U novoj sredini Vidović vrlo brzo postaje prepoznat u eminetnim glazbenim krugovima. Već slijedeće godine, 2004. osvaja prvu nagradu na Florida International University natjecanju, koje uključuje glazbenike svih instrumenata. Nakon toga, pod pokroviteljstvom organizacije; Guild for International Piano Competition, dobiva mogučnost koncertiranja širom Floride. Godine 2007, tijekom svog jednogodišnjeg studija doktorata sa Dr. Jonatahan Bassom na Bostonu University, Silvije na istoj instituciji predaje kao asistent, a slijedeće godine pobijeđuje na 2008 Richmond Glasovirskom Natjecanju. Jedan od značajnijih nastupa Silvije ostvaruje u kolovozu 2011, kada je od International Concert Tour organizacije pozvan predstaviti svoj talent u Musikverein Zlatnoj Dvorani u Beču. U Augustu 2012. Silvije završava studij doktorata na University of North Texas, gdje je bio student svjetski priznatog Ruskog pijaniste i pedagoga Vladimir Viarda. Vidovićeve zvučne snimke objevljane su ispred Croatie Records, Art-Net Club, i Akadem Records. Tijekom razdoblja od 20-tak godina, Hrvatski režiser Petar Krelja snimio je četiri dokumentarna filma o braći Vidović. U svojim filmovima Krelja jednostavnim i spontanim audio-video zapisima prati njihove karijere i živote. Godine 2013. Silvije suosniva Karlovac Piano Festival koji u njegovom rodnom gradu promovira edukativne i izvođačke glazbene aktivnosti. Uz kontinuirane nastupe, Silvije trenutno djeluje kao profesor klavira na Broward College, Florida.

 

 

ViardoVladimir Viardo (Rusija, SAD)

Vladimir Viardo rođen je u Krasnaja Polana (Kavkaz) na području bivšeg SSSR-a. Već u samim počecima bavljenja glazbom biva prepoznat kao iznimno perspektivni talent, te je kao takav selektiran za rad sa najznamenitijim Ruskim glasovirskim pedagozima. Među njegovim najranijim učiteljima ubraja se Irina Naumova (Gnessin Državna Glazbena Akademija), a nešto kasnije njegov dugogodišnji mentor postaje Lev Naumov (Čajkovski Moskovski Konzervatorij), koji slovi za jednog od najistaknutijih Ruskih glasovirskih profesora. Za vrijeme studija Viardo dobiva poziciju soliste Moskovske Filharmonije, a po završetku školovanja na Moskovskom Konzervatoriju na istoj instituciji ostaje kao asistent Profesora Naumova. Viardova glasovirska karijera započinje vrtoglavi uspon nakon njegovih uspjeha na velikim glasovirskim natjecanjma. U svojoj dvadesetprvoj godini osvaja treću nagradu, te posebnu Prince Rainier nagradu na Marguerite Long-Jacques Thibaud glasovirskom natjecanju u Parizu, a dvije godine kasnije (1973) pobjeđuje na prestižnom Van Cliburn Internacionalnom Glasovirskom Natjecanju u SAD-u. Ovi natjecateljski uspjesi rezultiraju mnogobrojnim angažmanima na največim pozornicama svijeta. U svom punom zamahu, Viardova međunarodna karijera biva naglo prekinuta nakon što mu se zbog nejasnih političkih razloga ukida putnička viza. Viardo slijedečih 13 godina provodi u Rusiji, gdje uz profesorsku poziciju na Moskovskom Konzervatoriju i dalje neprekidno usavršava svoj umjetnički i pijanistički talent. Nakon političke reforme bivšeg SSSR-a 1987. godine (Perestrojka) Viardova vrata u svijet ponovno se otvaraju. Predstavljajuči sebe kao sada već zrelog umjetnika Viardo ostvaruje brilijantne nastupe u dvoranama Carnegie Halla, Lincoln i Kennedy Centra, Salle Pleyela, Concertgebouwa, i Bečkog Musikvereina. Njegove turneje odvode ga na gotovo sve kontinente svijeta gdje surađuje sa nekim od najistaknutijih dirigenata našeg vremena (Lorin Maazel, Zubin Mehta, Kirill Kondrashin, Krzysztof Penderecki). Svoje brojne glazbene zapise Viardo ostvaruje sa izdavačkim kućama kao što su Melodija, Pro Arte, Nonesuch, i Sony. Poslijednjih dvadesetak godina Gosp. Viardo predaje na University of North Texas u SAD-u. Njegovi pedagoški uspjesi poznati su diljem Amerike i svijeta pa se tako njegovo ime navodi i u knjizi "Najznamenitiji Glasovirski Pedagozi SAD-a".

Web stranica Gosp. Viarda

 

- Klikni OVDJE za pristup video zapisa pedagoga