KLAVIRSKI PEDAGOZI - 2020.

 

Anna Malikova klavirAnna Malikova (Uzbekistan)

Anna Malikova rođena je u Taškentu (Uzbekistan), gdje je s Tamarom Popovič stekla prve časove klavira. Studirala je kod Lev Naumova u Moskvi u Centralnoj glazbenoj školi i na Čajkovski konzervatoriju, gdje je i diplomirala 1991. Nakon toga, na istoj instituciji je nekoliko godina imala učiteljsku poziciju. Sukladno s tim, koncertnu karijeru je započela u bivšem Sovjetskom Savezu: samostalno nastupajuči u gradovima poput Moskve, Sankt Peterburga, Omska, Bakua, te mnogim drugim, a nastupila je s orkestrima gradova Ekaterinburga, Minska, Nižeg Novgoroda, Kazana i Taškenta.

Kao pobjednica značajnih međunarodnih natjecanja u Oslu, Varšavi (Chopin Competiton) i Sydneyu, Anna Malikova počela je sve više nastupati na Zapadu. Primjerice, pozvana je da svira s Australskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Sydneya, Varšavskom nacionalnom filharmonijom, Akademijom St Martin in the Fields i orkestrom Bavarske Radioteleviziji - da nabrojimo samo neke. 1993. godine gđa. Malikova je osvojila 1. nagradu na natjecanju ARD München - što je ujedno i jedina prva nagrada dodijeljena u razdoblju od 12 godina. Taj uspjeh potaknuo je njen uspon na međunarodnoj glazbenoj sceni. Danas redovito drži solo-recitale, nastupa kao komorni glazbeni partner i solist je s orkestrima diljem Europe, Južne Amerike, Bliskog i Dalekog Istoka. U međuvremenu je i česti član žirija međunarodnih klavirskih natjecanja, poput Chopinova natjecanja u Moskvi i Pekingu, Vianna da Motta u Lisabonu, Gyeongnam natjecanja u Koreji, Europskog klavirskog natjecanja u Francuskoj, Int'l Chopinova natjecanja u Varšavi, međunarodnog glazbenog natjecanja Harbin u Kini.

Osim popunjenog koncertnog rasporeda, Anna Malikova kontinuirano nadopunjuje selekciju svojih zvučnih zapisa. Do danas snimila je većinu važnijih djela Chopina, kao i djela Schuberta, Liszta, Shostakoviča, Prokofjeva i Solera.. Jedno od važnijih novijih izdanja je pet klavirskih koncerata Camille Saint-Saënsa; gdje Annu Malikovu prati Simfonijski orkestar Radio Kölna pod dirigentskom palicom Thomasa Sanderlinga. Ova je produkcija dobila izuzetnu međunarodnu pozornost te je 2006. godine nagrađena prestižne 'Classical Internet Award' koja sažima veliki broj međunarodnih entuzijastičnih recenzija. 2010. godine objavila je CD s klavirskim djelima Čajkovskog, nakon čega je uslijedio drugi koncert Brahmsa s Duisburškom filharmonijom i Jonathanom Darlingtonom. Kako bi obilježila stotu obljetnicu Scriabinove smrti 2015., objavila je cjeloviti zapis skladateljevih 10 klavirskih sonata. Nedavno je finalizirano još jedno snimanje s klavirskim kvintetima Šostakoviča i Schumanna - partner ove Acousence produkcije je kvartet Belenus iz Švicarske.

To Anna Malikova's projects in the future belong repeated tours through Europe and to Korea, Japan, China, South America, where she is active as soloist with orchestras, in recitals and as jury member of international piano competitions in China, Italy, Japan, Panama, Poland. Budući projekti Anne Malikove uključuju turneje po Europi, Koreji, Japanu, Kini, Južnoj Americi, gdje planira nastupiti kao solistica s orkestrima, u solo recitalima,, i kao članica žirija međunarodnih klavirskih natjecanja.

Od listopada 2018. Anna Malikova obnaša poziciju redovne profesorice na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien).

Web stranica Gđe. Malikove

 

 

Marusic Lovre klavirLovre Marušić (Hrvatska)

Lovre Marušić klavir počinje učiti u Osnovnoj glazbenoj školi Lovro pl. Matačić u Omišu u klasi prof. Rozarije Samodol. Na poziv ugledne ruske pijanistice i profesorice Natalije Troull, 2006. odlazi u Moskvu, na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. uspješno završio. Prvu godinu Muzičke akademije je proveo u klasi Rubena Dalibaltayana a preostale godine u klasi profesora Ljubomira Gašparovića stekao titulu magistra muzike. Trenutno je student na Hochschule für Musik Franz Liszt kod Grigory Gruzmana. Od 2019. godine dobiva zvanje asistenta klavirskog odsjeka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu . Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: Prva nagrada na natjecanju Aleksandar Skrjabin, također u Parizu. Dobitnik je 1. nagrade i stipendije zaklade ' Dino Škrapić ' u Rovinju. Pobijednik je 2. Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Karlovcu, nagrade publike i dobitnik pijanističkog recitala u Miamiju- SAD u Steinway piano gallery - Coral Globes te u Savanni ( Georgia – SAD ) - u pijanističkom ciklusu ' Piano in the Arts '. Dobitnik je grand prix-a 20. Međunarodnog pijanističkog natjecanja ' Mihailo Vukdragović ' u Šabcu, te 1. nagrade i nagrede za njabolju izvedbu J. S. Bacha na memorijalu ' Jurica Murai ' u Varaždinu. Dobitnik je nagrade pokrovitelja grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog autora na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbenoj jeseni. Na 8. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu, dobitnik je 1. nagrade, nagrade komisije i nagrade publike. Pobjednik je 1. Međunarodnog natjecanja u ' Young stars international music competition ' također 2016. Godine. Pobjednik je međunarodnog pijanističkog natjecanja ' World piano teachers association International piano competition ' 2017 u Londonu. Pobjednik je Međunarodnog natjecanja u Parizu ( IMF France Srpanj. 2018) te 20. izdanja prestižnog međunarodnog natjecanja u Portu ' Santa Cecilia International piano competition ' Dobitnik je nagrade publike te izdavačke kuće KNS. 2018 godine zajedno sa Centrom za kulturu Omiš i violončelisticom Laticom Anić osniva Međunarodni festival ' Ostinato ' u Omišu. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, Japana i SAD-a. Lovru Marušića zastupa tvrtka CristoforiumArt.d.o.o. za menadžment umjetnika.

 

 

ViardoVladimir Viardo (Rusija, SAD)

Vladimir Viardo rođen je u Krasnaja Polana (Kavkaz) na području bivšeg SSSR-a. Već u samim počecima bavljenja glazbom biva prepoznat kao iznimno perspektivni talent, te je kao takav selektiran za rad sa najznamenitijim Ruskim glasovirskim pedagozima. Među njegovim najranijim učiteljima ubraja se Irina Naumova (Gnessin Državna Glazbena Akademija), a nešto kasnije njegov dugogodišnji mentor postaje Lev Naumov (Čajkovski Moskovski Konzervatorij), koji slovi za jednog od najistaknutijih Ruskih glasovirskih profesora. Za vrijeme studija Viardo dobiva poziciju soliste Moskovske Filharmonije, a po završetku školovanja na Moskovskom Konzervatoriju na istoj instituciji ostaje kao asistent Profesora Naumova. Viardova glasovirska karijera započinje vrtoglavi uspon nakon njegovih uspjeha na velikim glasovirskim natjecanjma. U svojoj dvadesetprvoj godini osvaja treću nagradu, te posebnu Prince Rainier nagradu na Marguerite Long-Jacques Thibaud glasovirskom natjecanju u Parizu, a dvije godine kasnije (1973) pobjeđuje na prestižnom Van Cliburn Internacionalnom Glasovirskom Natjecanju u SAD-u. Ovi natjecateljski uspjesi rezultiraju mnogobrojnim angažmanima na največim pozornicama svijeta. U svom punom zamahu, Viardova međunarodna karijera biva naglo prekinuta nakon što mu se zbog nejasnih političkih razloga ukida putnička viza. Viardo slijedečih 13 godina provodi u Rusiji, gdje uz profesorsku poziciju na Moskovskom Konzervatoriju i dalje neprekidno usavršava svoj umjetnički i pijanistički talent. Nakon političke reforme bivšeg SSSR-a 1987. godine (Perestrojka) Viardova vrata u svijet ponovno se otvaraju. Predstavljajuči sebe kao sada već zrelog umjetnika Viardo ostvaruje brilijantne nastupe u dvoranama Carnegie Halla, Lincoln i Kennedy Centra, Salle Pleyela, Concertgebouwa, i Bečkog Musikvereina. Njegove turneje odvode ga na gotovo sve kontinente svijeta gdje surađuje sa nekim od najistaknutijih dirigenata našeg vremena (Lorin Maazel, Zubin Mehta, Kirill Kondrashin, Krzysztof Penderecki). Svoje brojne glazbene zapise Viardo ostvaruje sa izdavačkim kućama kao što su Melodija, Pro Arte, Nonesuch, i Sony. Poslijednjih dvadesetak godina Gosp. Viardo predaje na University of North Texas u SAD-u. Njegovi pedagoški uspjesi poznati su diljem Amerike i svijeta pa se tako njegovo ime navodi i u knjizi "Najznamenitiji Glasovirski Pedagozi SAD-a".

Web stranica Gosp. Viarda

 

- Klikni OVDJE za pristup video zapisa pedagoga