Karlovački Klavirski Festival / 6. Karlovac Međunarodno Klavirsko Natjecanje

održat će se u gradu Karlovcu od 8. do 16. srpnja 2017. godine. Grad Karlovac (početno nazvan Karlstadt ili Carlstadt) osnovan je 1579. godine u svrsi obrane zapadne Europe (Austrije) of turskih osvajanja. Danas, taj miran grad je prepun šetnica i parkova, a najpoznatiji je po isprepletenoj mreži četiriju rijeka (Korana, Kupa, Mrežnica, and Dobra). Karlovac je također glazbeno bogati centar. Tijekom ljetnih dana, ovaj gradić udomljuje tri prominentna glazbena događanja; svjetski renomiranu flautističku akademiju, gotovo dva desetljeća vrijednu gitarsku ljetnu školu, i naš brzo afirmirajući klavirski festival.

Edukativne aktivnosti (ljetna škola) i prva faza klavirskog natjecanja održavaju se u Glazbenoj školi Karlovac, jednoj od najstarijih glazbenih institucija te vrste u ovom dijelu Europe (osnovanoj 1804.). Prostori Glazbene škole uključuju učionice, brojne klavirske sobe, te manju koncertnu dvoranu. Finalisti klavirskog natjecanja nastupiti će u Zorin-dom kazalištu.

Karlovac Music School
Glazbena škola Karlovac

Zorin-dom
Zorin-dom kazalište, Karlovac (osnovano 1886.)

 

Uz privatne satove, sudionicima su ponuđeni seminari (master-classes), javni nastupi, sudjelovanje na klavirskom natjecanju, te mogučnost izleta na neke od atraktivnih lokalnih turistčkih lokacija. Karlovačka županija nudi neizmjeran broj jedinstvenih riječnih ljepota (Mrežnica, Slunjčica). Rastoke su iznimna turistička atrakcija koja nudi kristalno čistu vodu rijeke Slunjčice, bezbrojne slapiće, i netaknutu floru i faunu. Za vrijeme vrućih ljetnih dana, rijeka služi i za savršeno osvježenje, a za one sklone avanturizmu, mogučnost za uzbudljive rafting spustove. U okolici Karlovaca također pronalazimo fascinantne srednjovjekovne dvorce, od kojih neki datiraju čak iz 13. stoljeća.

Slunjcica rijeka
Rastoke

Ozalj
Stari grad Ozalj

 

 


Thai Dang Son pianoDang Thai Son

 

"Iskreni glazbenik"

- Isaac Stern

 

"Potpuno prisutna i uzbudljiva izvedba"

- The New York Times

 

viardoVladimir Viardo

 

"Ja nikada ne slušam svoje zvučne zapise. Ali slušam druge pijaniste: Horowitza, Rubinsteina koji je moj veliki idol, Gilelsa, Richtera, te Vladimir Viarda, zbog čijeg izvanrednog genija sam kleknula pred njim i poljubila mu ruke."

- Alicia de Larrocha

 

 

Vidovic SilvijeSilvije Vidović

 

"Može se slobodno reći da je on erosom prenošenja znanja opčinjeni klavirist. A u oba segmenta svog postojanja to je čovjek duboko humanističke provenijencije."

- Draženka Polović

 

 

 

 

 


Grzergorz Niemczuk
Kuan-Wei Huang

- Beč Sveučilište za Glazbu i Izvođačke Umjetnosti
- Taipei Nacionalno Sveučilište za Umjetnost

" Veliko hvala. Ovo je bilo za mene dragocijeno iskustvo. Izuzetno sam sretan za mogučnost nastupa pred raznom publikom, za priliku da upoznam drage kolege, i za satove sa sjajnim pedagozima."

Ljeto, 2017.

 

 

 

Grzergorz Niemczuk
Grzegorz Niemczuk

- Međunarodno Carnegie Hall Concerto Natjecanje 2013. (New York, S.A.D.) - Prva nagrada
- 40. Nacionalno Frederic Chopin Klavirsko Natjecanje (Varšava, Poljska) - Prva nagrada
- Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes 2009. (Waterloo, Belgija)
- Prva nagrada

"Za Karlovac Piano Festival sam prvi put saznao 2016. godine. To je definitivno jedan od najboljih ljetnih festivala na kojima sam ikad prisustovao. Ovdje sam otkrio fantastičnu, prijateljsku atmosferu, profesore najvišeg kalibra, inspirirajuće koncerte, i vrlo dobre uvjete. Grad Karlovac je također lijepo mjesto za posjetiti - prekrasni parkovi i rijeka na kojoj smo se kupali svake večeri. Sve skupa, to je svakako nešto što bi svaki mladi glazbenik trebao doživjeti tijekom ljeta - velika doza inspiracije, druženje sa ostalim pijanistima iz cijeloga svijeta, i otkrivanje zanimljivosti jednog malog hrvatskog gradića."

Ljeto, 2016.

 

 

 

Ana Lipiak
Anna Lipiak

- Drugo Karlovac Međunarodno Klavirsko Natjecanje (Karlovac, Hrvatska) - Druga nagrada
- 14. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale "Premio Citta' di Padova" (Padova, Italija) - Prva nagrada

"Izuzetno sam zahvalna za svaki trenutak proveden u Karlovcu; veliku dozu motivacije i znanja. Ovo je iskreno bila najbolja ljetna škola na kojoj sam ikad učestvovala... Puno hvala svim pedagozima i ostalim učesnicima na posebno ugodnoj atmosferi.
Topli pozdravi! Nadam se da se opet vidimo slijedeće godine."

Ljeto, 2016.

 

 

 

Adela Liculescu
Adela Liculescu

- Bösendorfer Međunarodno Klavirsko Natjecanje 2015. (Beč, Austrija) - Prva nagrada

"Moj boravak i rad tijekom Karlovac Klavirskog Festivala 2014. godine provela sam sa velikim oduševljenjem. Satovi sa pedagozima bili su inspirirajuči, grad je prekrasan, festival je bio odlično organiziran, uvjeti za vježbanje su vrlo dobri, i atmosfera opčenito je izuzetno prijateljska. Definitivno ljetna škola vrijeda odabira!"

Zima, 2015.

 

 

ALjosa Jurinic
Aljoša Jurinić

- 16. Međunarodno Robert Schumann Klavirsko Natjecanje (Zwickau, Njemačka) - Prva nagrada
- 17. Međunarodno Chopin Klavirsko Natjecanje (Varšava, Poljska) - Finalist

"Učestvovanje na Karlovac Klavirskom Festivalu bilo je dio mojih priprema za 17. Chopin Međunarodno Klavirsko Natjecanje. Iako je ovaj festival osnovan tek prije nekoliko godina (2013.), uvijeti za rad i vježbanje, selekcija pedagoga, i stimulativna atmosfera opčenito, nude iznimno visoku kvalitetu. Večina programa odvija se u Glazbenoj školi Karlovac, najstarijoj glazbenoj instituciji u Hrvatskoj. Glazbena škola locirana je u samom centru Karlovca, grada koji gaji bogatu povjesnu baštinu, ali još više poznatijem po jedinstvenoj prirodi i opuštajučem, prijateljskom okruženju. Uz rad sa pedagozima, program festivala uključuje i dvodnevno međunarodno klavirsko natjecanje. U cilju dostizanja što višeg umjetničkog nivoa, volio bih najtoplije preporučuti sudjelovanje na Karlovac Klavirskom Festivalu.

Jesen, 2015.